Preventivmedel


Våra barnmorskor lyssnar på dina önskemål och informerar dig om vilka alternativ som finns. Inför ditt besök är det bra om du tar reda på om du har några ärftliga sjukdomar i familjen. Vi kommer också att fråga om du har några sjukdomar själv eller går på medicin av något slag.


För att förnya ditt recept, boka tid genom att klicka här ︎︎︎ barnmorska
Tänk på att vara ute i god tid, det finns risk att det är väntetid.Kondom

Kondom är det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Spiral

Spiralen ser ut som ett litet T i plast preparerad med hormoner eller inlindat i koppartråd. Den placeras i livmodern och skyddar mot graviditet i tre, fem, sex eller åtta år, beroende på vilken spiral du väljer. En fördel med hormonspiral är att både blödning och mensvärk minskar eller försvinner.

P-stav

P-stav sätts in under huden i armen. Den ger skydd i tre år. Hormonet påverkar slemhinnan i livmodern och livmoderhalsen. Sekretet blir tjockare och segare i livmoderhalsen vilket gör det svårare för spermier att ta sig fram. Inne i livmodern kan inte slemhinnan ta emot ett befruktat ägg. Vanligtvis uteblir ägglossningen.

P-spruta

P-spruta är ett gestagen som ges som en injektion var tredje månad.

P-piller

P-piller är ett av de vanligaste preventivmedlen och finns i flera olika sorter. Det finns kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen och det finns även östrogenfria p-piller.

P-plåster

P-plåster är ett plåster som är cirka fyra centimeter stort och sätts på huden. Du byter själv plåster en gång i veckan.

P-ring

P-ring för du själv in i slidan. Du byter själv ringen cirka en gång i månaden.

Dagen-efter-piller

Dagen-efter-piller kan tas upp till fem dygn efter oskyddat samlag, men för bäst effekt ska det tas så snart som möjligt. Det är gratis för alla upp till 21 år och det går bra att komma under våra öppettider.
Graviditetstest skall göras tre veckor efter tablettintaget.

Boka tid︎

_______________

Öppettider︎

_______________

1177 e-tjänster ︎

_______________

Adress


Östergatan 38
281 34 Hässleholm 
_______________

Kontakt


Barnmorskemottagning
Telefon: 0451-706 151

BVC
Telefon: 073-144 91 03
_______________

© Copywrite Citymottagningen i Hässleholm AB 2020